dasos-syggrou-01
Η λίμνη στο Κτήμα Συγγρού
dasos-syggrou-02
Μονοπάτια ιδανικά για άσκηση και ποδήλατο
dasos-syggrou-03
Το περπάτημα στο Κτήμα Συγγρού είναι μοναδική εμπειρία
dasos-syggrou-04
Ο Πύργος Ανδρέα Συγγρού, ένα αρχιτεκτόνημα του Ερνέστου Τσίλλερ. Κατασκευάστηκε από τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική έπαυλη και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Εντός του Πύργου Συγγρού βρίσκεται το Μουσείο Μελισσοκομίας. Ένα σπάνιο, ειδικού περιεχομένου, μουσείο, που περιλαμβάνει τις πιο σπάνιες και παλιές κυψέλες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Το μοναδικό στη χώρα μας.

 

daos-syggrou-05
Το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα, παραπλεύρως του Πύργου Ανδρέα Συγγρού, έργο και αυτό του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο ναός αυτός αποτελεί τη μοναδική γοτθικού ρυθμού ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας .

Δάσος Συγγρού

Το Δάσος Συγγρού βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας – στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων.

Είναι έκτασης 950 περίπου στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλυμμένα με χαλέπιο Πεύκη. Είναι το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στο Δάσος Συγγρού στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών,  ΙΓΕ, (γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, θερμοκήπια, καλλιέργειες, πάρκινγκ), τα σχολεία των Αναβρύτων, ένα ΙΕΚ και ένα ΤΕΕ αφιερωμένα στη γεωργική εκπαίδευση, η διατηρητέα Βίλλα Συγγρού και ο διατηρητέος ναός του  Αγ. Ανδρέα.

Πρόκειται για τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 968/1991) και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων.

Το Δάσος Συγγρού προέρχεται από το κληροδότημα της εθνικής ευεργέτιδάς Ιφιγένειας Α. Συγγρού. Αποτελεί δημόσιο αγαθό, έδρα ενός ιστορικού ιδρύματος της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, χώρος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, τόπος αθλητικής άσκησης και επαφής με τη φύση, νησίδα του αττικού τοπίου και περιβάλλοντος.

Εκτός όμως από τις ιδιότητες αυτές, το κτήμα Συγγρού έχει προσφέρει αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι πρόκειται για έναν χώρο με πολλά επίπεδα ιστορίας, που φτάνουν μάλιστα μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους.

Αυτό που καθόρισε τις τύχες της έκτασης που καλύπτει σήμερα το κτήμα ήταν το φυσικό της περιβάλλον και η θέση της ανάμεσα σε δύο ιστορικούς οικισμούς της Αττικής, το Μαρούσι και την Κηφισιά. Τοποθετημένο στις υπώρειες της Πεντέλης, διαθέτει φυσικές πηγές νερού και πλούσια βλάστηση, στην οποία κυριαρχεί ακόμα και σήμερα ο μεσογειακός πευκώνας.

Ώρες επισκέψεως:

Από την ανατολή έως την δύση του ηλίου.

 Περισσότερα….

Το κτήμα Συγγρού είναι ένας χώρος με πολλαπλό χαρακτήρα: κληροδότημα της εθνικής ευεργέτιδος Ιφιγένειας Α. Συγγρού που αποτελεί δημόσιο αγαθό, έδρα ενός ιστορικού ιδρύματος της νεώτερης και σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, χώρος εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, τόπος αθλητικής άσκησης και επαφής με τη φύση, νησίδα του αττικού τοπίου και περιβάλλοντος. Εκτός όμως από τις ιδιότητες αυτές, το κτήμα Συγγρού έχει προσφέρει αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι πρόκειται για έναν χώρο με πολλά επίπεδα ιστορίας, που φτάνουν μάλιστα μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους.

Αυτό που καθόρισε τις τύχες της έκτασης που καλύπτει σήμερα το κτήμα ήταν το φυσικό της περιβάλλον και η θέση της ανάμεσα σε δύο ιστορικούς οικισμούς της Αττικής, το Μαρούσι και την Κηφισιά. Τοποθετημένο στις υπώρειες της Πεντέλης, διαθέτει φυσικές πηγές νερού και πλούσια βλάστηση, στην οποία κυριαρχεί ακόμα και σήμερα ο μεσογειακός πευκώνας. Το Μαρούσι και η Κηφισιά πλαισιώνουν το κτήμα από τα νότια και τα βόρεια αντίστοιχα. Η ιστορική παρουσία τους ως οικισμών είναι σχεδόν αδιάκοπη, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και από το κτήμα Συγγρού διέρχονταν επί αιώνες οι δρόμοι που τους συνέδεαν.

Προκαταρκτικά πρέπει να σημειωθεί ότι στο κτήμα δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί συστηματική αρχαιολογική έρευνα, με καταγραφή επιφανειακών στοιχείων και ανασκαφή. Ωστόσο, τα τυχαία ευρήματα που έχουν κατά καιρούς έρθει στο φως και τα ιστορικά δεδομένα, μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια γενική εικόνα για την ανθρώπινη δραστηριότητα στο χώρο από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα.

Οι φωτογραφίες και το κείμενο προέρχονται από το http://www.dasosygrou.gr/.